EMDR (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşlemleme) Dr. Francine Shaphiro tarafından 1987 yılında ilk olarak travma ve travma sonrası stres belirtilerini ve rahatsız edici deneyimlerden kaynaklanan duygusal sıkıntıları tedavi etmek için geliştirilmiş bir terapi yöntemidir.
EMDR terapisinin teorisi adaptif bilgi işleme sistemine dayanır. Adaptif bilgi işleme sistemine göre, beynimiz doğal yapısı gereği yaşadığı tüm deneyimleri yaşantımıza uyumlu hale getirerek ruhsal açıdan iyi hissetmemiz yönünde çalışmak ister. Fakat travmatik veya baş etmesi güç olan bir yaşantı sonucunda yaşadığımız deneyimin uyumlu bir şekilde işlenmesi engellenir. EMDR teorisine göre, psikolojik sorunlarımız uygun bir şekilde depolanmayan ve yetersiz işlenmiş bu deneyimlerden kaynaklanır.
Başka bir deyişle, zorlayıcı ve başa çıkması zor olan bir yaşantı yaşadığımızda beynimiz bu yaşantıyı işlemleyemez.
Yaşantı tekrar eden olayla ilgili olumusuz düşünceler, imajlar, acı veren duygu ve inançlar şeklinde ortaya çıkar. Olayla ilgili negatif duygu ve inançların iyileşebilmesi için travmatik yaşantının uyumlu bir şekilde yeniden işlenmesinin sağlanması gerekir.
EMDR terapistleri travmatik olayın yarattığı hasarı iyileştirmek için terapi yönteminin protokollerini kullanarak beynimizin ruhsal denge ve sağlık yönüne doğru giden iyileştime sisteminin etkinleştirilmesinde yardımcı olur. EMDR oturumları belli aşamalardan geçer. EMDR terapistleri, danışanlarının EMDR çalışmasına uygunluğunu değerlendirerek, danışanlarına EMDR'ı tanımladığı ve onları sürece hazırladığı en az bir terapi oturumu gerçekleştirir.
EMDR oturumlarında hedef davranışlar ve çalışılacak anılar ile ilgili terapi planı hazırlanır. Terapistler EMDR oturumlarında, manuel olarak ya da işitsel ve dokunsal cihazlarla göz hareketleri gibi çift yönlü uyarım kullanırlar.
EMDR terapisinin temel unsuru olan göz hareketleri, fizyolojik ve nörolojik dönüşümlerin geliştirilmesini sağlayarak terapötik tedavinin etkinliğini arttırır ve bu hareketler danışanın negatif anıları iyileştirmede yardımcı olur. Yapılan araştırmalar göz hareketinin aynı zamanda hafızanın duygusal bir reaksiyona karşı içten duyarsızlaşmasının fizyolojik bir yöntemi olduğunu göstermiştir.
EMDR terapisi geçmiş, şimdi ve gelecek olmak üzere üç dönemi de kapsar. Geçmişin rahatsız edici anılarından kaynaklanan olumsuz inançlar iyileştirilerek mevcut duruma ve geleceğe ilişkin olumlu eylemler için gerekli beceri ve tutumların geliştirilmesine olanak sağlanır.
EMDR terapi sürecinin sonucunda danışanın terapisti yardımıyla anıyla ilişkili olan olumsuz inanç ve düşüncelerini tanımlanarak; düşünce, duygu ve davranışları duygusal sağlık ve karar verme yönünde ilerler. EMDR terapisi üzerine çok araştırma yapılmıştır. Şu anda Amerikan Psikiyatri Birliği, Dünya Sağlık Örgütü gibi organizasyonlar tarafından travma ve diğer rahatsız edici deneyimler için etkili bir tedavi biçimi olarak tanınmaktadır.
EMDR terapisi travmanın tedavisi olarak dünya çapında tanınmasının yanında düşük benlik saygısı, baş edememe, güçsüzlük duyguları ile kaygı bozuklukları, depresyon hatta performans geliştirme gibi bir çok alanda kullanılan ve tercih edilen bir terapi yaklaşımıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder