Boşanma süreci ve sonrası çocuk ile iletişim
Evliliği bitirmek çiftler için hiç kolay bir süreç değildir. Bir de çiftin çocukları varsa, çok daha sancılı bir süreç ile karşı karşıya kalırlar. Çocuğa boşanma nasıl söylenecek, nasıl tepki verecek, kızacak mı, ya depresyona girerse, ya beni suçlarsa gibi ikilemler bu süreci yaşayan her bireyin aklından geçmektedir. Bu yazımızda kısaca bu süreç nasıl yönetilmeli, çocuklar bu süreci nasıl yaşar ve çocuğun bu dönemi atlatmasına nasıl yardımcı olabiliriz bunları anlatacağım.
Öncelikle eğer boşanma kesin karar ise çocuğunuzdan bunu uzun süre saklamamalısınız. Evet, çocuğunuz tabiiki bu süreçten etkilenecek. Hatta önce boşanmayı inkar edecek, sonrasında boşanma nedenlerine kızacak ve tepki gösterecek, anne ve babayı bir araya getirmeye çalışacak, sonrasında depresif bir sürece girecek ve en sonunda da bu durumu kabullenecek. Bu döneme alışabilmemesi için ona karşı hem şeffaf hem de mahremiyetinizi çocuğun yaşına uygun şekilde korumanız gerekmektedir. Çocuğa yalan söylediğinizi çocuk hissedecek ve söylediklerinizin tutarsız ve anlamsız olduğunu düşünecektir. Bu noktada özellikle vurgulanması gereken sevgililik ilişkinizin bittiği ancak anne-baba ilişkinizin asla bitmeyeceğidir.
Çocuk bu sürece adapte olurken okul başarısında düşme, hassasiyet, aşırı olgunluk, değersizlik hissi, ebeveynleri suçlama, içine kapanma, hiç yapmadığı aşırı davranışlar, küçük olaylara büyük duygusal tepkiler meydana gelebilmektedir.
Bu süreçte ebeveyn olarak eşiniz ile aranızda ne kadar kötü ve zorlu şeyler yaşanmış olsa da kesinlikle birbirinizi suçlar konuşmalardan uzak durmalısınız. Sizin çift ilişkiniz farklı, ebeveyn ilişkiniz farklı. Çocuğa bunu vurguyu yapabilmeniz için önce sizin bunu çok iyi özümseminiz gerekir.
Çocuğun bu süreci daha kolay atlatmasına nasıl yardımcı olabiliriz?
Boşanma sürecinde büyük değişikliklere zorunda olmadıkça yer vermemeye çalışın.
Boşanmadan sonra her iki eş de çocukla mutlaka düzenli görüşmelidir.
Çocuğun önemli günlerinde eski eşinizle mutlaka bir araya gelin. Boşanma mümkün olduğunca sizin hayatınızla ilgili olmalı, çocuğunuzla ilgili değil.
Çocuğunuza zor bir süreçten geçtiği için gereksiz tavizler vermeyin.
Her iki ev (hatta aile büyüklerine gidildiğinde de) için kuralların aynı olmasına dikkat edin. Hangi ebeveyni daha çok sevecek yarışmasında değilsiniz.
Size soru sormasına izin verin. Ancak unutmayınki çocuk sizin sırdaşınız değil. Ona mahreminizi ayrıntıları ile anlatamazsınız.
Çocuğunuzun yaşına uygun açıklamalar yapın. Kaldıramayacağı sorumluluklar yüklemeyin.
Eski ile ilgili güzel anıları konuşmaktan çekinmeyin. Eşiniz ile birbirinize eskiden ne kadar aşık olduğunuzu, onları dünyaya isteyerek ve severek getirdiğinizi anlatın.
Çocuğunuza mutlaka boşanmadan sonra nasıl bir hayat yaşayacağınızı, rutinlerinizi anlatın.
Çocuğunuza acımayın. Acıma duygusu aşırı korumacı davranmanıza neden olabilir.
Boşanma sürecinin iki partner için de zor olduğu bir gerçektir. Çocuklarınıza iyi ebeveyn olabilmek için önce kendinizin sağlıklı olmanız gerektiğini lütfen unutmayın. Eğer bu zorlanma sizin için tek başınıza çıkamayacağınız bir süreç olduğunu hissettiriyorsa mutlaka yardım alın.
Gözde Bilenser
Aile Terapisti
Si Psikoloji
Yorumlar
Yorum Gönder