- Sıkıntılı olduğumda yemek yiyorum.
- Moralim bozulunca buz dolabına yöneliyorum.
- Yemekten önce sıkıntılı oluyorum.
- Stesli zamanlarda yemek yemek beni rahatlatıyor.
- Yemek yedikten sonra kendimi suçlu hissediyorum.
- Aç değilim ama yine de yemek yiyorum.
Siz de yukarıdaki durumları yaşıyorsanız eğer, bu yazı sizin için...
Aç olmadığınız halde, mutlu, üzgün ya da sıkıntılı olduğunuz zamanlarda yemek yiyebilirsiniz. Fiziksel açlık dışındaki nedenlerle yemek yeme aktivitesine “duygusal yeme” denir.
Peki duygusal yemeniz olup olmadığını nasıl anlarsınız?
- Fiziksel açlık yavaş yavaş belirirken, duygusal yeme aniden olur.
- Fiziksel açlık bekleyebilir, duygusal yeme hemen giderilmelidir.
- Fiziksel açlıkla yiyorsanız doyduğunuzda durabilirsiniz ancak duygusal yeme ile yiyorsanız doymuş olsanız bile yemeğe devam edersiniz.
- Gerçekten açlık nedeniyle yemek yiyorsanız pek çok seçeğene açık olurken, duygusal yeme ile yediğinizde genellikle; pizza, çikolata, tatlı, cips gibi kalorili yiyecekler yersiniz.
- Fiziksel açlık nedeniyle yediğinizde mutlu olurken, duygusal yeme ile yediğinizde genellikle suçluluk duygusu yaşarsınız.
Peki, aç olmadan yediğiniz durumlarla baş etmek için ne yapabilirsiniz? Aşağıdaki öneriler size bu konuda yardımcı olacaktır:
- Öncelikle duygusal yemenizin farkında olun. Aç olmadığınız halde yemek yemenizi tetikleyen olayların ve duyguların farkında olun. Günlük olarak yediklerinizi ve yedikten sonra hissettiğiniz duyguları yazmak, size bu konuda yardımcı olacaktır.
- Yeme ihtiyacınız belirdiğinde açlık seviyenizi 1 ile 10 arasında değerlendirin. Açlık seviyenizin düşük olduğunu, duygusal yeme nedeniyle yemek istediğnizi fark ettiğinizde yemek yemeyi kısa bir süre (mesela 10 dk.) erteleyin.
- Aç olmadığınız halde yemek yeme isteği geldiğinde alternatif neler yapabileceğinizin bir listesini oluşturun ( su içmek, müzik dinlemek vb. )
- Yemek yeme isteğinizi geçiremezseniz , o an kalorili bir şey yemek yerine alternatif sağlıklı bir şey yemeyi deneyin ( Örneğin; çikolata yerine; diyet çikolata ,dondurma ya da meyve gibi).Bunun içinde bir liste oluşturmak ve listedeki yiyecekleri evde ya da iş yerinde bulundurmak size yardımcı olacaktır.
- Size iyi gelen kaynaklarınızı arttırın ( Örneğin; arkadaşlarla görüşmek, müzik dinlemek, resim yapmak, dizi izlemek, bisiklete binmek vb. ).
Gözde Bilenser
Aile ve Çift Terapisti
Si Psikoloji
Yorumlar
Yorum Gönder